Témata - Zdraví a životní styl
Životní styl
Žijeme v době celosvětové epidemie civilizačních nemocní. Často slyšíme doporučení o nutnosti změnit životní styl. V čem spočívá životní styl? Na světě nejsou ani dva lidé stejní. Životní styl každého člověk planety je jiný. Je výslednicí osobních , zdravotních, rodinných, kulturních, národních a náboženských vlivů. Jedno má ale pro všechny lidi společné. Jsou to tři pilíře zdravého života. 1.strava, 2. spánek 3. etický kodex. Jejich naplněním v životě lze dosáhnout to, že člověk prožije dlouhý, zdravý a naplněný lidský život.
STRAVA
Vše, co nám poskytuje příroda k jídlu je dobré. Není na svět žádné jídlo, které by bylo "dobré" a které by bylo "nedobré". Je ale dobré vědět, co je dobré právě pro mě. Mnoho nemocí má původ v nadměrném jezení a také v tom, že jíme jídla, která nejsou čerstvá a obsahují toxické látky, které do těla nepatří.
Kvalitu stravy dnešních lidí určuje nabídka hypermarketů. Je zde k nabídce vše a teď. A navíc je to v akci. No nekup to...Člověk ztratí soudnost, ztratí rozum. Naplní kufr auta a jede domů. Pak to musí sníst. (Třetina jídel se dnes vyhazuje.) Dříve jsme chodili celé generace do obchodu nakupovat s plátěnou taškou, denně čerstvá jídla, a stačilo nám to. Velikost žaludku máme pořád stejnou. Jenom nám enormně přibylo nemocných lidí s civilizačními nemocemi.
Cílem práce obchodníků není zdraví nakupujících. Zájem je prodat co nejvíce. Není to náhodou právě nabídka supermarketů, která určuje skladbu našeho jídelníčku?
Zvolili jsme si tímto dobré výživové poradce ? Nebo spíše naše hrobníky ?
To je ten nejhorší scénář zdravé výživy, který tuto generaci potkal. Civilizační nemoci (=naše nemoci) tak dostaly zelenou....
Mladá generace, než koupí výrobek, nejprve hodnotí: původ výrobku, technologie zpracování (Fair Traide), složení, aditiva, ekologickou stopu. Každým technologickým krokem se potravina sice prodejně "zhodnocuje", ale její výživová hodnota se těmito postupy snižuje. Dobrým řešením je kupovat suroviny a z nich si doma připravit jídla. Úplně nejlepší řešením je znova zakládání si svých zahrádek. Mnoho mladých lidí již tak činí .
Několik obecných zásad správné výživy:
Dobře se najíst
Jídlo je jeden z pilířů
zdravého života. Po jídle by měl člověk cítit spokojenost. Jídlem by měl
uspokojit potřeby těla i mysli. Jídlo by mělo být vždy čerstvé, barevné,
rozmanité a voňavé. Mělo by být dobré, abychom si pochutnali a uspokojit všech
šest chutí (sladká, slaná, kyselá, hořká, pálivá a svíravá.) Po jídle by se měl ovšem
cítit lehce.
Pravidelnost
Tělo si žádá být dobře a pravidelně vyživováno.
Základní režim je: snídaně v 7,00, oběd v 12.00, večeře v 17.00 -
18.00 hodin. Podle síly trávícího ohně doplnit svačiny mezi tím.
Kdy jíst?
Až je v žaludku vytráveno. To má každý člověk jinak. Každý by se
měl znát a ctít toto pravidlo. V praxi to často vypadá tak, že někteří
lidé ráno nejí, v poledne v práci málo a až přijdou domů, tak jí do 22.00
hodin. Ráno není pocit hladu, opět nesnídají a tak stále dokola. Ještě jeden
nepříznivý scénář pramenící z nedostatku vnitřní kázně. Protože je jídla
dostatek a je všude kolem, někteří lidé jí stále, byť jsou to drobnosti (sušenky,
pamlsky atd.) Jak si s tím má žaludek poradit? Vypadá to, jako když do
automatické pračky pořád přikládáme prádlo, dříve, než je daný program u konce.
Potom žádné prádlo není čisté. Tak je to v tomto případě i v žaludku.
Jednotlivá jídla nejsou řádně strávená. Průběžně pojídáme další jídlo. Vznikají
nestrávené položky. Ty zanáší tělo nestrávenými zbytky. Vzniká tak příčina
nemocí, dobrá výživa pro plísně, bakterie, parazity v těle.
Kolik jíst?
Jednu třetinu žaludku naplnit pevnou stravou, druhou třetinu tekutou
stravou a třetí třetinu nechat volnou na to, aby žaludek mohl pracovat. Třetina
= spojené lidské dlaně. Česky: jez do polo syta, pij do polo pita. Nebo: snídej jako král, obědvej jako chuďas,
večeři dej nepříteli.
Půst
Jednodenní půst jeden den v týdnu je
zdraví velmi prospěšný. Může mít různé formy. 1. Nic nejíst celý den. 2. Nic
nejíst celý den, ale hodně pít teplou vodu. 3. Nic nejíst celý den, pít vodu a
večer lehkou večeři. 4. Nejíst tuhá jídla, ale pít šťávy z ovoce nebo
zeleniny. 5. Nejíst tuhá jídla, ale jíst ovoce = ovocný den. Dále jsou to půsty
z jiných důvodů (léčebné, rituální, náboženské, roční období...). Půst není
vhodný pro děti, těhotné ženy, nemocné a těžce pracující. (Někteří lidé
z různých důvodů volí déletrvající půsty. V tomto případě je nutná
speciální příprava.)
Co jíst?
Správné je jíst všechno. Strava má být
rozmanitá. Ovšem ne vše, co nám chutná, je pro nás vždy dobré. Dobré je vědět,
které jídlo je pro mě vhodné a které není. Vědět, jak mi které jídlo dělá, zda
mi prospívá nebo škodí. Podle toho se řídit. Toto se může v průběhu života
u jednoho člověka měnit. Jinak se člověk stravuje, když dětství a v mládí
roste, když je žena gravidní, když člověk fyzicky pracuje, když pracuje
v kanceláři. Stravovací návyky by měl člověk vždy přehodnotit při odchodu
z aktivního života přechodem do důchodu. Jeho tělo již nepotřebuje tolik energetických
a stavebních látek.
Syrová strava
Z různých důvodů mnoho lidí
přechází přechodně nebo trvale na syrovou stravu. Správně zvolená syrová strava
spolu s důvodem volby této stravy, přináší tělu prospěch a očekávaný
užitek. Totéž se týká stravy makrobiotické, vegetariánské a veganské. Obecně
platí, že strava vařená je lehčeji stravitelná než strava syrová. Zlaté
pravidlo standardní stravy je doporučení - odlehčit standardní stravu
třetinovým objemovým množstvím syrové složky -
zeleninový salát nebo ovoce.
Kdy pít tekutiny?
Pití před jídlem přispívá
k tomu, aby byl člověk štíhlý (voda naplní žaludek, ten přijme méně
potravy). Pití v průběhu jídla nebo po jídle přispívá k tomu, aby
člověk přibral na váze.
Kolik pít, kolik solit?
Není správné paušálně
doporučovat všem: nutno vypít 2 litry denně, nutno omezovat sůl. Sůl váže na sebe
vodu. Člověk, který má větší váhu nebo nadváhu (= má hodně vody v těle) ať
pije i solí méně. Ten, který je štíhlý až suchý (= má málo vody) ať pije i solí
více. Problém vzniká, když člověk v průběhu život potlačí signál - mám
žízeň. Potom je třeba pití a solení řídit zralou úvahou.
Stolování
Nejzdravější jídlo je jídlo, které je čerstvé, které
člověk sní v klidné a příjemné atmosféře a které důkladně a dobře pokouše.
Diety
Zaručených diet je celá řada. Diety jsou
založené na principu, že člověk některá jídla "nesmí". Princip zákazu tady
blokuje efekt. Je lépe si říct, že některá jídla jíst nebudu a jiná jíst začnu
proto, že to chci, neboť jsem se pro to rozhodl na základě svobodného
rozhodnutí a vím, že to bude pro mě
prospěšné. Tady není negace. Lépe to funguje.
Závěrem
Výživových doporučení je celá řada.
Nejlepší je osobní zkušenost s tím druhem stravy, o kterém se člověk
přesvědčil, že mu dělá dobře, cítí se zdravý, plný energie a žije spokojený
život.
SPÁNEK
I
v dnešní době platí moudrost našich předků, kteří věděli, že hodina spánku
před půlnocí = dvě hodiny spánku po půlnoci.
ETICKÝ KODEX
Člověk, který nečiní jinému to, co nechce, aby jiný činil jemu....tento s velkou pravděpodobností bude mít klidné spaní a bude se mu dobře dařit.
Nový Malín, 25. 1. 2016, MUDr. Vít Čajka, Ph.D.
Zpět na Téma - Zdraví a životní styl